Chcete mať krásnu zeleninu?


Aby nám v záhradke skutočne vyrástla v tejto sezóne krásna zelenina, hlavný dôraz by sme mali klásť na správnu prípravu pôdy. Veď jar je už skoro tu a tak nesmieme zaháľať. Pre krásnu, chutnú a najmä zdravú zeleninu by sme totiž aj zabíjali, no nie?

Všetko závisí na kvalite pôdy
Ešte predtým, ako sa budeme zaoberať samotným sadením, je dôležité, aby na tento proces bola okrem nás pripravená pôda. V prvom rade by ste mali poznať tú vo vašej záhradku a mali by ste vedieť, ako jej kvalitu zlepšovať.

Akými vlastnosťami sa vyznačuje dobrá a kvalitná pôda?
Za prvé, je dobre prevzdušnená a za druhé, udržuje vlahu a poskytuje výživu koreňom a teda aj samotnej zelenine a vlastne všetkému, čo je v nej zasadené. Má teda dobrú štruktúru a dostatok živín a humusu.

Po zime je pôda dobrá
Najmä z hľadiska štruktúry je po zime pôda veľmi dobre pripravená. No časom, do doby, kedy do nej niečo budeme sadiť, sa jej štruktúra zhorší. Stane sa tak pod vplyvom počasia, čiže zrážkovou vodou, ale takisto tu svoje zohráva aj ľudská činnosť a samozrejme druh pôdy.

Niekedy je na jar nutné aj zopakovať rýľovanie, bez ohľadu na to, či ste tak urobili na jeseň. To je dobré spojiť s uložením nevyzretého kompostu, ktorý by ste mali dať približne do dvadsaťcentimetrovej hĺbky.

Kyprite a kultivujte
Ešte pred samotným siatím je dobré pôdu na jar prekypriť alebo prípadne prebehnúť s kultivátorom. Je to dobré najmä z toho dôvodu, že v prevzdušnenej pôde sa zelenine bude ďaleko viac dariť.

Stáva sa, že po zime vo svojej záhrade nájdete tam, kde by mala byť jemná pôda, veľké hrudy, ktoré je potrebné porozbíjať. To môžete urobiť buď motykou alebo iným náradím, ale pokiaľ ste počas jesenného rýľovania za sebou nenechávali príliš veľké hrudy alebo v zime dostatočne mrzlo, nemali by ste mať v tomto prípade väčší problém.

Pôda pred siatím musí byť pripravená aj v tom ohľade, že sa na nej nebude nachádzať žiadna burina. Na to sa skutočne zamerajte, pretože tá by sotva dovolila vašej zelenine, aby sa jej dobre rástlo. Burinu je dôležité likvidovať pravidelne, bez toho krásna úroda totiž nikdy nebude.

Na prekyprenie aj odstránenie buriny je najlepšie použiť niektoré z motýk, konkrétne na burinu sa hodí klasická širšia motyka, na prekopanie a skyprenie bude lepší takzvaný trojzubý ručný kyprič.

Leave Your Comment

Your email will not be published or shared. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>